zaterdag 28 augustus 2021

Alles heeft zijn tijd…

Alles heeft zijn tijd onder de zon en het is nu de tijd dat de  hei bloeit. Pas geleden sprak ik een vrouw op de hei die zich beklaagde dat de hei aan het verdwijnen was, het was toen nog niet aan het bloeien, dat het gras en al die struiken en de bramen, de hei bedreigde in het bestaan. Nu de hei bloeit en het paars de toon zet heb ik het idee dat mevrouw toch nu eens moet komen kijken. Als we een hei willen als een aardappelveld, waar niets anders dan aardappelen groeien, dan moeten we alles wat geen hei is weghalen, maar de natuur heeft andere ideeën, die is meer van de diversiteit. In het beheer van de natuur, stellen we ons toch vaak vijandig op en dat heeft diepe wortels. Een missvatting die misschien wel gevormd is in de eerste bladzijden van de Bijbel, waar de mens heerschappij kreeg over de schepping. Het begint nu tot ons door te dringen waar dit toe geleid heeft. Onze toekomst wordt overschaduwd door het beeld van een verstoord klimaat, waar wij in onze ijver alles te beheren aan hebben bijgedragen, het of niet goed begrepen hebben wat het heersen over de schepping precies inhield, of dat we het als een vrijbrief hebben gebruikt om onze gang te gaan. Een spoor trekkend van vernieling die onze hebzucht en ons onbegrip hebben veroorzaakt.

Het nieuws laat schokkende beelden zien van mensen die op de vlucht zijn, voor religieuze fanaten die het land willen overheersen en met dwang en geweld dit proberen op te leggen. We zouden inmiddels toch beter kunnen weten, dat religie weinig goeds in petto heeft en als de aanhangers van die goden met machinegeweren rondlopen, geeft dat toch een wrang beeld van god of wie hun god dan ook maar mag zijn. De baarden en met tulbanden geklede mannen doen wel denken aan de Bijbelse taferelen uit het oude testament.  Waar God ook aanleiding gaf tot bloederige oorlogen en ook de christelijke filosofie kan blijkbaar niet zonder dreigementen, dat als je je niet bekeerd de hel in het verschiet ligt. Dat je verloren bent, zoals dat heet , net zo verloren als die mensen die wanhopig op het vliegveld een plek in een vliegtuig probeert te krijgen, op vlucht voor het hedendaagse religieus geweld.

Er zijn twee soorten pijn, hoorde ik iemand zeggen: pain that hurts and pain that alarts.  Voor beide gaat het op, want het doet pijn deze taferelen aan te zien, en het doet pijn voor de mensen die het ondergaan. maar de pijn maakt ook alert, met de vraag of God wel degene is wie we denken dat hij is.  Het is gebaseerd op oude geschriften, waarin slavernij normaal was, en dat vrouwen en dieren onderdrukt werden, net zoals die hedendaagse religieuze fanaten nastreven, die over het TV scherm rondlopen, met hun wapens dreigend in de aanslag.  Wat zou het zijn als we net als we nu in de pandemie zitten en ons aan allerlei maatregelen hebben gehouden die alles overhoop hebben gehaald, niet naar het oude normaal zouden terug moeten verlangen, maar dat oude normaal af breken er uit die puinhopen iets nieuws te maken.  Een nieuw normaal waarin alle storingen net als een computervirus met een antivirus programma eruit gehaald kan worden. Een update, zowel fysiek als geestelijk.  Het al oude boek waar wij ons geloof aan toetsen, is door de eeuwen heen nooit herschreven, we hebben het te doen met oude verhalen, terwijl als een boek een nieuwe druk ingaat er de nodige aanpassingen aan gedaan worden, achterhaalde dingen worden herschreven, maar daar is in de Bijbel weinig ruimte voor. De goegemeente raakt al van slag als er een nieuwe vertaling verschijnt en dan gaat het alleen om een taalverschil. Dat beschouwen we als het oude normaal, maar heeft de laatste tijd ons niet geleerd dat een streven naar een nieuw normaal, dat we daar aan toe zijn. Alles heeft zijn tijd en misschien is het daarvoor nu de hoogste tijd.

 

 

  

zaterdag 14 augustus 2021

Vallende sterren

 

Het was drie uur in de nacht , de buitenlamp is uitgeschakeld en de leuning van de tuinstoel naar achteren gezet, een kop thee waar het theezakje er nog in zit om de thee nog wat  te laten trekken, verrekijker op mijn schoot. Dat laatste overbodig om de verschijnselen van de sterren regen te bekijken, maar altijd handig om bij de hand te hebben. De blik gericht op een stukje van de oostelijke hemel waar ik vanuit de tuin uitzicht op heb, waar het voor mij moet gebeuren. Hoe langer er in het zwart van het heelal gestaard wordt, hoe meer lichtjes daar lijken aan te gaan en ja, zowaar flits daar  af en toe zo’n vallende ster, maar tussen af en toe zit behoorlijk wat tijd. Het druppelt met flinke tussenpozen, maar dan zie ik dan ook maar een klein stukje van het heelal. De Pléiade, of Zevengesternte is een sterren beeld dat net boven het dak van het huizenblok achter ons op komt. Ooit heb ik me er een poosje in verdiept en de sterrenbeelden opgezocht en alleen Orion, De Grote en de Kleine Beer , de Poolster en de Pléiade  zijn sterrenbeelden die ik ervan onthouden heb. Van die sterrenbeelden heb ik Orion, het wintersterrenbeeld, me tot favoriet gemaakt. Als ik de kijker richt op de Pléiade zijn er veel meer sterren te zien die met het blote oog niet zo te zien zijn, naast de zeven heldere sterren die het sterrenbeeld dan ook de naam Zevengesternte meegegeven. 

Vanaf mijn tuinstoel, turend in die heldere sterrenhemel heb ik toch een riant uitzicht, als je maar omhoogkijkt heb je uitzicht op sterren die talrijke lichtjaren bij ons vandaan staan. In die veertig minuten dat ik in de tuin gewacht heb op vallende sterren, tel ik er toch maar negen keer één. Het is een fascinerend iets de blik gericht te hebben op het heelal. Als ik dan even daarna het dekbed weer over me trek, zak ik weer in een diepe slaap tot de ochtend. De stoel in de tuin staan nog naar achteren en het lege theekopje staat nog op tafel. De zon komt op en er wacht een nieuwe dag, die voorlopig nog op de werkplek zal worden doorgebracht. Toch negen vallende sterren gezien en bij elke ster mag een wens gedaan worden, dat is toch wat beter dan die olielamp waar Aladin op te wrijven had voor maar drie wensen.

zaterdag 7 augustus 2021

Andere werelden

 

Zaterdagochtend , half zeven, het is stil, weinig verkeersgeluiden, geen mens te zien. We lijken de enige in het bos, zelf de dieren houden zich ongezien, op het varken na dat het pad overstak. Vanuit de begroeiing laat een Winterkoninkje van zich horen. De zon komt op. De lucht betrekt, er dreigt regen, het recept voor een regenboog bedenk ik als ik in het bos loop. Mijn verwachting komt uit als ik door de bosrand de hei oploop, staat daar in volle glorie , een volle boog tegen een achtergrond van donkere dreigende regenwolken. Een schouwspel dat zich geruisloos voltrekt en alle kleuren toont die in het witte licht te vinden zijn en nu zichtbaar gemaakt door de regenboog. Een kleurenpracht in zijn grootsheid aan de hemel die het oog verrukt. Het bestaat eigenlijk niet, het is een luchtspiegeling en toch is het bijna tastbaar. Het is een andere wereld van licht en water dat zich even in mijn wereld aan mij en wie het ook maar tegelijk met mij te zien krijgt, verschijnt, voor de duur dat het witte licht van de zonnestraal de kleuren in de lucht tovert. Een glimp van een andere wereld , een wereld in een wereld. Het onzichtbare zichtbaar gemaakt door een boog van kleuren.  Het vermoeden op roept dat er meer is dan het oog kan zien en wat het gemoed kan vermoeden.

 Zoals de herinneringen die we als in potten met sterk water bewaren in onze geest of misschien wel onze ziel en soms onaangekondigd als een regenboog in de geest verschijnt. Een herinnering  waar even het licht op valt, van iets dat niet meer bestaat, dat op een ander tijdstip in een andere wereld dan deze  heeft plaatsgevonden en die als in een flard van een droom zich weer aan ons voordoet. Je was erbij en kijkt er nu naar zoals je naar een regenboog kijkt. Soms zijn de kleuren fel en is er zelfs een dubbele boog, soms zijn de kleuren vaag en trekt de boog zich niet helemaal rond. Het zijn de bladzijde van je levensverhaal die al volgeschreven zijn en die plots in volle glorie zich voordoen en het volgende moment weer uitgedoofd zijn. Een wereld  waar het uitzicht op een andere wereld je even wordt gegund.