zondag 22 januari 2017

Markant

Van de week werd ik door iemand “markant” genoemd en hoewel ik het woord wel ken en ook wel weet wat er mee bedoeld wordt, ken ik de letterlijke betekenis ervan toch niet. Dat bleek ook een tikje teleurstellend, achter het woord markant staat in het woordenboek: opvallend. Dat was het, niet meer. Het is een beetje vlak om met dat woord markant te omschrijven, ik voel het meer als; kenmerkend, karaktervol, typisch,…meer in die lijn. Het zijn bepaalde eigenschappen die naar het markante leiden en die vallen dan misschien op, omdat ze onderscheidend zijn, ten opzichte van het gangbare. Dat merkte ik toen ik op een feestje was, het gesprek ging over spellen. Iemand beweerde dat hij alleen een spel speelde om te winnen. Koren op mijn molen, want zo’n uitspraak prikkelt mij en die laat ik niet zomaar passeren. Een spel is wat het is, een spel, dat je speelt om te spelen en wanneer je het speelt enkel om te winnen, maak je er een gevecht van. Van je medespeler maak je een concurrent, die je vijandig behandelt om hem klein te krijgen, te vernederen, te verpletteren.  De overwinning wordt gevierd met een hard gelach en een overdreven euforisch gejuich, en zoals je bij voetballen sterk ziet, het verlies wordt als vernederend ervaren, met daarbij haast een depressief aandoende verslagenheid. Het woord competitie is dat je een uitdaging
(spel ) aangaat met de intentie om zo te spelen dat je het best uit de andere haalt met jou spel om daarin de grootste uitdaging voor jezelf te vinden, dan is winnen een bijzaak en het spelen een hoofdzaak. Dan kan je zelfs blij zijn dat de ander wint en ben je er trots op dat je met zo’n waardig tegenstander mocht spelen. Het spel is een spel om met elkaar te spelen en de spanning van een spel kan je volledig in beslag nemen, maar is blijkbaar tevens een spiegel om je karakter in waar te nemen. Dat is dan ook best een prestatie te noemen. Hoe serieus neem ik het en tot voor welke prijs ga ik om te willen winnen, ga ik voorbij de gevoelens van degene die verliest, of zie ik het als een uitslag van een spel, dat toch ook ergens een keer moet stoppen en dan heeft de één meer punten als de ander. Dit idee staat haaks op het gangbare idee om een spel te spelen en toen mij gevraagd werd of ik dan speelde om te verliezen, kon ik antwoorden dat ik eigenlijk nooit aan spellen meedeed, omdat ik de kinderachtige houding van te moeten winnen telkens zag en daar niet zo goed tegen kan. Al met al bleek dat mijn mening over het spelen van een spel niet een algemeen heersende mening daarover is, zeg; opvallend anders en dat kenmerkt mij dan misschien als een markant persoon. Iets wat ik als winst beschouw, om het eens populair uit te drukken; in een win/win situatie. 

zondag 15 januari 2017

Wat wil je later worden?

Het is niet zo zeer wat je doet, maar wat je gelaten hebt waar je later spijt van krijgt.  In een reclamespot worden kinderen gevraagd wat ze later willen worden en spontaan komen er allerlei beroepen waarin ze zichzelf wel zien… later.  Brandweerman, balletdanser, astronaut, juffrouw, politie, actrice, Donald Duck schrijver, dierenarts, rechter…  Het lijstje wat ik kon opzeggen bestond uit brandweerman of piloot, later paste ik het aan naar boswachter of bioloog. Het is het allemaal niet geworden. In de reclamespot wordt dan dezelfde vraag gesteld aan een volwassene , die eerst een lang ‘ uhhh ‘ laat horen en dan de vraag fluisterend herhaald , waar hij niet zomaar direct antwoord op kan geven. Wat wil ik later worden… hij is nu in dat later en heeft wel of niet zijn idealen nagevolgd die hij als kind zo makkelijk opsomde.
“Als het zo fijn is om doelen te stellen, waarom zou je er dan mee stoppen? Groei door. “ sluit het reclameblokje mee af. Het pakket aan opleidingen om je bij die groei te helpen is de bedoeling van die reclame, reclame die door de meeste van ons niet hoog gewaardeerd word en het liefst door gezapt, met het gevaar dat je in een ander programma blijft hangen en vergeet waar je naar keek. Sommige reclames zijn ook niet om aan te zien, wat vroeger de zeepreclames kenmerkte door hun slecht gesynchroniseerde beelden is nu een kenmerk van automerken en de parfumreclames die qua beeld en tekst elke samenhang lijken te missen.  Maar af en toe zit er een juweeltje tussen zoals deze reclame met die kinderen. Daar zit ik dan op te wachten in de soms elle lange reclameblokken die de film waar je naar keek zo abrupt onderbrak.


De vraag wat ik later wil worden, behoor ik niet meer te krijgen, ik kan hem alleen nog stellen aan kleine kinderen… maar stel dat ik mezelf weer als het kind waan die deze vraag te beantwoorden heeft. Wat zou ik dan nu antwoorden? Ik weet het antwoord nu direct : reclamemaker. Maar dan ga ik wel voor die juweeltjes…

zaterdag 7 januari 2017

Het gaat...om jou !

Verander de wereld en begin bij jezelf, een gezegde dat me wat frustreert. Het is de plek op te zoeken waar je alleen staat, waar je een idee ontwikkelt en je onbegrepen voelt. Het isoleert, maar je kunt het ook niet meer opbrengen ergens bij te willen horen, dat haaks staat op wat jij vindt zoals het zou moeten zijn. De ideeën die je het besluit doet nemen zijn vaak geen gemeengoed. Daarom is het iets om voor jezelf te houden en laat de wereld rustig zijn gang gaan en loopt het mis, dan is het een gevolg van de stomme en verkeerde keuzes die er willens en wetens gemaakt worden. Maar de wereld is te mooi om te laten bederven door egoïstische en ondoordachte keuzes. Zo zag ik iets voorbijkomen dat ik dacht: wellicht is het niet zo’n gek idee om het eerst bij jezelf te zoeken. Het was een reclame spot en die gaat als volgt: “Niemand kan in zijn eentje de wereld veranderen, maar iedereen wel zichzelf en het is makkelijker dan je denkt, waar jij je euro aan besteed en waaraan niet, maakt veel uit. Verandering kun je kopen, je kunt het dragen en weggeven, je kunt er in wonen en erin rijden. Je kunt het eten en drinken… Want met jouw keuzes maak je de economie eerlijker, groener en menselijker. Doe je mee? Volg je hart… gebruik je hoofd…. Triodos Bank. “

Kijk die zinnen raken mij., met name die slot zin… volg je hart, gebruik je hoofd. Die combinatie is een gouden duo. Ik heb wel eens gehoord dat een os een gewicht van 1000 kilo kan trekken en als je een tweede os inspant die samen 2500 kilo kunnen trekken. Samen kunnen ze meer verplaatsen dan elk afzonderlijk. Als je het in die zin ziet dan is het hart in staat om te denken en je verstand in staat om te voelen en samen tot meer in staat dan ieder afzonderlijk.  De laatste tijd lees ik veel over water. Water is een essentieel onderdeel van het leven en  wat we er van weten is dat het voornamelijk nat is, dat het in drie vormen aanwezig kan zijn, vast, vloeibaar en gas, kortom gegevens waar het verstand weg mee weet. Maar hoe spreekt het het hart aan?  We zijn allemaal wel gefascineerd door grote oppervlakten water en de zonsondergang boven de zee is een gebeuren waar je toch altijd even naar wilt kijken. Een kabbelende stroom van een beek, het kletterende van een waterval, de spuitende straal van een fontein, de regenboog, het zijn stuk voor stuk elementen waar water in betrokken is en waar we aandacht voor hebben. In het boek van Masaru Emoto, die ontdekte/ onderzocht wat water nog meer voor betekenis heeft en daarbij een bijzondere eigenschap van water vast stelde. Water is blijkbaar in staat informatie op te slaan en daaraan uitdrukking te geven. Emoto heeft water uit verschillende milieus verzameld en deze bevroren op een Petri schaaltje. Wanneer het uit de diepvries kwam ontstond er aan de bovenlaag wat ijskristallen, die hij onder een microscoop bekeek en ontdekte dat de verschillende ijskristallen zich wel of niet vormde. Hoe gezonder het water en natuurlijker van oorsprong, hoe gaver de ijskristallen zich vormde. Hij deed proeven met woorden die hij simpelweg op het flesje plakte en na een poosje deed hij een paar druppels ervan op een Petri schaaltje en vroor het in. Zelfs verschillende woorden hadden hun kenmerkende ijskristallen en naar gelang het woord positief of negatief was, vormde zich gave of misvormde ijskristallen. Hij kwam daarmee tot een conclusie dat het uitmaakt met wat voor woorden je uit, helemaal gezien dat wij voor een groot deel uit water bestaan, dat wanneer water iets kan opslaan en dat tot uitdrukking kan brengen, het blijkbaar effect heeft. Wat in Mat 15  al besproken is… wat daarintegen uit de mond gaat, komt uit het hart…woorden hebben invloed op jezelf en op je omgeving. Zoals water op zijn best is als het zuiver is, zo zijn wij waarschijnlijk beter als wij ons zuiveren. Dan kan ik misschien niet in mijn eentje de wereld veranderen, maar wel mezelf,… en het is makkelijker dan je denkt. Volg je hart, … gebruik je hoofd.